Evaluación de la aceptabilidad de una bebida de matico (Piper aduncum) y manzanilla (Chamaemelum nobile).

Authors

DOI:

https://doi.org/10.18050/ingnosis.v6i2.2082

Keywords:

acceptability, statistical analysis, design of mixtures simplex centroid, chamomile, matico

Abstract

The main objective of the research was to evaluate the acceptability of a matico and chamomile drink. The research design is pure experimental type applied with a centroid simplex mix design. Techniques such as survey, documentary analysis, experimental analysis, process analysis, experimental observation, sensory analysis and statistical analysis were used. Its population was represented by all the formulations and its sample was 7 copies. The instruments applied were: questionnaire, COLECBI report, dop, experimental observation guide, matrix of experiments, unstructured scale and StatGraphics software (ANOVA). To start a market study was carried out obtaining that, if it is favorable in 75.9% to develop a natural drink with these plants, then the raw materials were characterized, getting the percentage of proteins, ash, moisture were the optimal, then a productive process of this drink was carried out, detailing the stages in a dop, then the 7 formulations were elaborated given by the software to finally obtain the drink acceptable sensorially that was the formulation 6, which was made up of matico 18.30%, chamomile 28.30% and sugar 48.30%, where the most important attribute was the taste. On the other hand, the hypothesis is validated statistically, given by the panelists because the analysis of variance by attribute had a value of p < 0.05, significantly and the optimal formula was 17% matico, 28.24% chamomile and 49% sugar. In conclusion, the statistical analysis showed that it is feasible to develop a drink due to its level of acceptability.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Agramonte, I y Ronceros, L. (2016). Estudio de prefactibilidad para la instalación de una planta productora de bebida energética gasificada a base de maca negra, hoja de coca y arándano. Trabajo de investigación para optar el título profesional de Ingeniero Industrial) Recuperada de https://repositorio.ulima.edu.pe/bitstream/handle/20.500.12724/3205/Agramonte

_Mendiola_Diego.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Ardila, L. y García, M. (2015). Elaboración de una bebida refrescante a base de flor de Jamaica (Hibiscus sabdariffa). (Tesis para obtener el título profesional de Ingeniería Agroindustrial). Recuperada de http://tangara.uis.edu.co/biblioweb/tesis/2015/156292.pdf

Ayala, N. et al. (2019). Uso de la manzanilla en el tratamiento de las enfermedades periodontales Revista Archivo Médico de Camaguey, vol.23, n.3. Recuperado de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1025-02552019000300403 ISSN: 1025-0255.

Carrera, D. (23 de mayo de 2019). Los efectos negativos para la salud de las bebidas con gas. Centro Médico - Quirúrgico de Enfermedades Digestivas. Recuperado de https://www.cmed.es/actualidad/los-efectos-negativos-para-la-salud-de- las%20 bebidas-con-gas_712.html

Chimbote: se registran 220 casos nuevos de diabetes en “La Caleta”. (12 de noviembre de 2018). Radio Santo Domingo. Recuperado de https://radiorsd.pe/noticias/chimbote-se-registran-220-casos-nuevos-de-diabetes-en-la-caleta

Chiroque, J., Dioses, E. y Masias, T. (2019). Elaboración y caracterización de una bebida funcional a partir de la Granada (punica granatum l.), edulcorado con Estevia (stevia revaudiana bertoni) en la ciudad de Piura – Perú. (Tesis para obtener el título profesional de Ingeniería Agroindustrial). Recuperada de http://repositorio.unp.edu.pe/bitstream/handle/UNP/1867/IND-CHI-CAS-19.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Córdova, I. (2016). La industrialización de una bebida natural a partir del tumbo andino (Passiflora mollissima) con linaza (Linum usitatissimum). Revista de la Universidad de Lima, vol.1, n.34. Recuperada de https://revistas.ulima.edu.pe/index.php/Ingenieria_industrial/article/view/1344/1363 ISSN 1025-9929

Holguín, V. (2014). Estudio de factibilidad para la creación de una planta productora y distribuidora de una bebida orgánica a base de hierbas medicinales en la ciudad de Guayaquil. (Tesis para obtener el título de ingeniería en Gestión Empresarial Internacional). Recuperada de: http://repositorio.ucsg.edu.ec/handle/3317/1955

Mora, A. (2019). Desarrollo de una bebida energética a base de guayusa (Ilex guayusa Loes.), con la inclusión de maracuyá (Passiflora edulis Sims.) y miel de abeja. (Tesis para obtener el título profesional de Ingeniería Agroindustrial).

Recuperada de http://repositorio.ucsg.edu.ec/bitstream/3317/13330/1/T-UCSG-PRE-TEC-CIA-52.pdf

Pérez, B. (2013). Elaboración De Una Bebida Funcional A Base De Hierba Luisa, Manzanilla Y Toronjil. (Tesis para obtener el título profesional de Ingeniera de Industria Alimentaria). Recuperada de https://core.ac.uk/download/pdf/198134195.pdf

Plantas Medicinales: Evaluación Etnobotánica e Inventario Nacional de plantas medicinales. (2013). Instituto Nacional de Salud. Recuperado de https://web.ins.gob.pe/es/salud-intercultural/medicina-tradicional/plantas-medicinales

Perú registra alto consumo de bebidas, pero bajo consumo de leche. (10 de agosto de 2015). La Gestión. Recuperado de https://gestion.pe/economia/peru-registra-alto-consumo-bebidas-consumo-leche-96870-noticia/

Pinela, D. (2015). Formulación Y Caracterización de una bebida antioxidante y refrescante a base de la planta Dulcamara: Bryophyllum gastonis, Bonnieri. (Tesis de maestría). Recuperado de http://repositorio.ug.edu.ec/bitstream/redug/35651/1/TESIS%20CD%20pdf%20DULCATE.pdf

Quiñones, D. (2016). Revista Cubana de Farmacia, vol.50, n.1. Efecto del extracto acuoso de Piper elongatum Vahl. (matico) sobre la motilidad intestinal en ratones. Recuperado de http://scielo.sld.cu/pdf/far/v50n1/far11116.pdf ISSN: 1561-2988

Situación de las plantas medicinales en Perú. (19 de marzo del 2018). Organización Panamericana de la Salud. Recuperado de https://iris.paho.org/bitstream/handle/10665.2/50479/OPSPER19001_spa.pdf?19 001_spa.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Siche, R. et al. (2016). El Diseño Simplex-Centroide y la Función de Deseabilidad en la optimización de la aceptabilidad sensorial de pan dulce enriquecido con Chenopodium quinoa. Revista de ingeniería científica, vol. 7, n.3. Recuperado de http://scielo.senescyt.gob.ec/pdf/enfoqueute/v7n3/1390-6542-enfoqueute-7-03-00070.pdf ISSN: 1390‐6542.

Vargas, E. et. al. (2017). Criterio # 3. Aceptabilidad. Coursera. Recuperado de https://es.coursera.org/lecture/bienestar-equidad-derechoshumanos/criterio -3-aceptabilidad-P2lNh

Vera, A. (2003). Infusiones heladas como bebidas alternativas en el mercado nacional. (Tesis para optar el Título de Ingeniero Industrial y Sistemas, Universidad de Piura). Recuperada de https://pirhua.udep.edu.pe/bitstream/handle/11042/1215/ING_401.pdf?sequence =1&isAllowed=y

Published

2020-12-11

How to Cite

Correa Palacios, K. G., Díaz Medina, S. D. ., & Símpalo López, W. D. (2020). Evaluación de la aceptabilidad de una bebida de matico (Piper aduncum) y manzanilla (Chamaemelum nobile). INGnosis, 6(2), 79–93. https://doi.org/10.18050/ingnosis.v6i2.2082

Issue

Section

Research Article

Most read articles by the same author(s)