Influence of the study of times and movements in the productivity in the filleting area in a fish canning plant.

Authors

DOI:

https://doi.org/10.18050/ingnosis.v7i2.2417

Keywords:

Study of Times and Movements, Westinghouse Method, Bimanual Diagram, Manual of good practices, Productivity

Abstract

The present study was to apply the study of times and movements to increase productivity, for this reason, the research was of an applied type, of pre-experimental design, made up of a sample of 25 collaborators from the filleting area, found by means of the population reduction technique. For the diagnosis, a line balance was made, in which it was determined that the area that generated the greatest bottleneck was the filleting area, having an idle time of 73 minutes between stations D and E, therefore, productivity initial was not expected, having an average 5.50 kg / hh, for this reason alternatives for improvements were established based on the PHVA, taking in the stage of making a reduction in the standard time of 39.66 seconds, this due to the improvements in the Skill and condition qualification factors, analyzed in the verification stage, in which an increase in productive activities of 2.57% was obtained, standardizing the filleting procedure through a manual of procedures and training. Concluding that, the application of the study of times and movements increased labor productivity by 1.84 kg / hh.

References

ALARCÓN, E., López, J. y Rocha, M. Estudio del trabajo una visión [en línea]. México: Editorial Patria S.A. de C.V, 2014, 41 p., [Fecha de consulta: 29 de abril de 2021]. Disponible en:https://editorialpatria.com.mx/pdffiles/9786074384383.pdf.ISBN 9786074389135

ARAUJO, P. Y SARAIVA. Time and motion study applied to a production line of organic lenses in Manaus Industrial Hub, 2018. Gestao & Producao, Vol. 25, n°4, 901-915. [Fecha de consulta: 28 de abril de 2021].Disponible en: https://doi.org/10.1590/0104-530X2881-18

ARIAS, J. y Castillo, M. Estudio de tiempos y el incremento de la productividad en el área de acondicionado del proceso de mango congelado de la empresa AgroPackers.S.A.C. Revista científica EPigmalión, Vol. 1, n°2. [Fecha de consulta: 21 de abril de 2021]. Disponible en: https://doi.org/10.51431/epigmalion.v1i2.543

BACA, G. Introducción a la ingeniería. [en línea]. México: Grupo editorial Patria, 2014, 371 p, [Fecha de consulta: 29 de abril de 2021]. Disponible en: https://books.google.com.pe/books?id=eNLhBAAAQBAJ&pg=PA178&dq=CURSOGRAMA+ANALITICO+DE+PROCESO&hl=es&sa=X&ved=2ahUKEwia367v9P_zAhXYG7kGHVtcB1AQ6AF6BAgFEAI#v=onepage&q=CURSOGRAMA%20ANALITICO%20DE%20PROCESO&f=false ISBN: 978-607-438-919-7

CONTRERAS, B, ALVARADO Y RÍOS. (2019). Estudio de tiempos y movimientos de la línea de producción de queso asadero de la empresa Lácteos Fátima. Universidad de Guanajuato, vol,6, n°7. [Fecha de consulta:25 de abril de 2021]. Disponible en: http://www.jovenesenlaciencia.ugto.mx/index.php/jovenesenlaciencia/article/view/3174/2654 ISSN:1004-5677

HERNÁNDEZ, R, FERNANDEZ, C. y BAPTISTA, M. Metodología de la investigación. [en línea]. México: Miembro de la cámara nacional de la industria,2014, 634 p, [Fecha de consulta: 4 de mayo de 2021]. Disponible en: http://observatorio.epacartagena.gov.co/wp-content/uploads/2017/08/metodologia-de-la-investigacion-sexta-edicion.compressed.pdf ISBN: 9781456223960

KRAJEWSKI, L., Rtizman, L y Malhotra, M. Administración de operaciones [en línea]. México: Pearson educación, 2008, 754 p., [Fecha de consulta: 20 de abril de 2021]. Disponible en: https://www.gob.mx/cms/uploads/attachment/file/566458/Administracion_De_Operaciones_-_LEE_J._K-comprimido.pdf ISBN: 9789702612179

MARCALLA, J. Y TENORIO. Estudio del proceso de fabricación del yogurt para la optimización de tiempos y movimientos en la empresa de productos lácteos LEITO. Tesis (Ingeniería Industrial). Ecuador: Universidad Técnica de Cotopaxi, 2018.Disponible en:http://repositorio.utc.edu.ec/bitstream/27000/4508/1/PI-000754.pdf

PROKOPENKO, J. La gestión de la productividad. [en línea]. Suiza: Ginebra, 1989,317 p, [Fecha de consulta: 29 de abril de 2021]. Disponible en: https://www.academia.edu/27514933/lA_GESTION_DE_LA_PRODUCTIVIDAD_Manual_pr%C3%A1ctico ISBN: 9221059014

VÁSQUEZ, R. Estudio de tiempos en la línea de producción de uva fresca en la empresa Jayanca Fruits S.A.C., para mejorar la productividad- Lambayeque, 2016. Tesis (Ingeniería Industrial). Perú: Universidad Señor de Sipán, 2017.Disponible en: https://core.ac.uk/download/pdf/270317869.pdf

VILLACRESES, G. Estudio de tiempos y movimientos en la empresa embotelladora de guayusa ECOCAMPO. Tesis (Ingeniería Industrial). Ecuador: Universidad Católica del Ecuador, 2018. Disponible en: https://repositorio.pucesa.edu.ec/bitstream/123456789/2532/1/76809.pdf

Published

2021-12-20

How to Cite

Merino Febre, M. J., Mogollón Salinas, V. P., Neciosup Guibert , R., & Villar Tiravantti , L. M. (2021). Influence of the study of times and movements in the productivity in the filleting area in a fish canning plant. INGnosis, 7(2), 61–73. https://doi.org/10.18050/ingnosis.v7i2.2417

Issue

Section

Original Article

Most read articles by the same author(s)

Obs.: This plugin requires at least one statistics/report plugin to be enabled. If your statistics plugins provide more than one metric then please also select a main metric on the admin's site settings page and/or on the journal manager's settings pages.