Statistical control to improve the production process of canned fish in a plant in Chimbote

Authors

DOI:

https://doi.org/10.18050/ingnosis.v8i1.2451

Keywords:

Statistical control, process capability, efficiency and effectiveness, productivity

Abstract

The present investigation had as objective to implement a statistical control to improve the productive process of the company. The research is of an applied type with an experimental design, the population consisted of the data from the production report and sample 16 shots for moisture loss, 24 observations in 10 subgroups for the measurement of weight without government fluid and 16 shots by quality control production of the production data in the firing line for the month of August to September. As a result, it was possible to reduce the variability and increase the process capacity with the Cp and Cpk index. When applying the improvement, the yield increased to 49.55 to 74.95%, a quality yield of 95 to 99%, a productivity of 17.1 to 35.7%, an efficiency of 16.44 to 33.11% and an efficiency of 16.50 to 34.50%. Concluding that the implementation of a statistical control provided validated improvement, obtaining significance values ​​(p< 0.05).

Downloads

Download data is not yet available.

References

ABDUL, Sarina, JIJU, Antony, ARSHED, Norin y ALBIWI, Saja, 2015. Una revisión sistemática de la implementación del control estadístico de procesos en la industria de fabricación de alimentos. Gestión de calidad total y excelencia empresarial [en línea]. Total Quality Management & Business Excellence [en línea]. Vol. 18, no. 1.2, pp. 176-189 [consulta: 03 de octubre del 2022]. ISSN: 1478-3371. Disponible en: https://www.sciencegate.app/app/document/download#10.1080/14783363.2015.10 50181

ACOSTA, Juan, BALDIRIS, Ildefonso, GONZÁLEZ, Ángel, CABEZA, Daylin y FAJARDO, Juan. 2020. Análisis del proceso productivo de tejas plásticas mediante control estadístico de procesos. En: Revista ESPACIOS [en línea]. España: Grupo Editorial Espacios GEES, vol. 41, no. 1, p. 23. [consulta: octubre del 2022]. ISSN 0798 1015. Disponible en: http://bdigital2.ula.ve:8080/xmlui/654321/8565

ANTÚNEZ, Sebastián y CÉSPEDES, Lucciano, 2021. Control estadístico de procesos para reducir costos en el proceso de semirrefinados en aceite de pescado. Empresa ROV S.A.C., Chimbote - 2020 [en línea]. Tesis de pregrado. Chimbote: Universidad César Vallejo [consulta: 03 de octubre del 2022]. Disponible en: https://hdl.handle.net/20.500.12692/75788

ARIAS, Jesús; VILLASIS, Miguel; MIRANDA, Maria, 2016. El protocolo de investigación III: la población de estudio. Revista Alergia México. Ciudad de México: Colegio Mexicano de Inmunología Clínica y Alergia, A.C, vol. 63, no. 2, pp. 201-206 [consulta: 21 de septiembre del 2022]. ISSN: 0002-5151. Disponible en: http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=486755023011

Herrera, S. y Couto, M. (2016). 17 millones de soles en costos por accidentes de trabajo: una gran pérdida silenciosa. Sustantperu. (Internet) (Citado el 08 de abril de 2022). Recuperado de: http://www.sustantperu.com/blog/165-costoaccidenteslaborales.html.

CHIHUALA, Gianina y TUESTA, Gean, 2019. Aplicación de ingeniería de métodos para incrementar la productividad del proceso de envasado en “LA CHIMBOTANA S.A.C.” - Chimbote 2019 [en línea]. Tesis de pregrado. Chimbote: Universidad César 88 Vallejo [consulta: 03 de octubre del 2022]. Disponible en: https://hdl.handle.net/20.500.12692/44228

GARCÍA, Arturo, 2020. Impacto de la ingeniería de métodos sobre los kpi’s del área de producción en una planta de conservas [en línea]. Tesis de pregrado. Trujillo: Universidad Nacional de Trujillo [consulta: 03 de octubre del 2022]. Disponible en: http://dspace.unitru.edu.pe/handle/UNITRU/17519

GUTIÉRREZ, Humberto y DE LA VARA, Roman, 2018. Control Estadístico De Calidad Y Seis Sigma [en línea]. México: McGRAW- HILL/INTERAMERICANA EDITORES [consulta: 27 de mayo de 2022]. ISBN: 978-970-10-6912-7. Disponible en: https://n9.cl/osoxl

HERNÁNDEZ, Carlos y CARPIO, Natalia, 2019. Introducción a los tipos de muestreo. Alerta, Revista científica Del Instituto Nacional De Salud [en línea]. Perú: Instituto Nacional de Salud, vol. 2, no 1, pp. 75–79. https://doi.org/10.5377/alerta.v2i1.7535

HIDALGO, Bryan, 2022. Propuesta de implementación de un sistema de control estadístico de procesos en la Empresa Casa Comercial Don Pancho [en línea]. Tesis de pregrado. Guayaquil: Universidad de Guayaquil [consulta: 03 de octubre del 2022]. Disponible en: http://repositorio.ug.edu.ec/handle/redug/60650

OAKLAND, John y OAKLAND, Robert, 2019. Statistical Process Control. 7.a ed. Estados Unidos: Routledge. Capítulo 1. Quality, processes and control. ISBN: 9781138064263.

PARDO, Yineth, 2019. Control estadístico de procesos y evaluación de costos por pérdida de calidad en el área de producción: caso de estudio en la industria química [en línea]. Repositorio Institucional UniLibre [consulta: 03 de octubre del 2022]. Disponible en: oai:repository.unilibre.edu.co:10901/17991

Published

2022-06-20

How to Cite

Morillo Ortega, N. X., Rodríguez Sánchez , J. A., & Castillo Martínez, W. E. (2022). Statistical control to improve the production process of canned fish in a plant in Chimbote. INGnosis, 8(1), 32–42. https://doi.org/10.18050/ingnosis.v8i1.2451

Issue

Section

Original Article

Most read articles by the same author(s)