Economic Impact of the COVID-19 Pandemic on the Ecuadorian Tourism Sector
DOI:
https://doi.org/10.18050/rev.espergesia.v10i1.2629Abstract
This study addresses the economic ramifications of the COVID-19 pandemic on the Ecuadorian tourism sector between 2020 and 2022, focusing on the challenges this realm faced both prior to and in the aftermath of the outbreak. To chart the trajectory of tourism revenues in relation to the sector’s GDP, data from quarterly reports sourced from the Ministry of Tourism of Ecuador, the Central Bank, and CEPAL were scrutinized. The research unveiled a significant decline in such revenues, a direct consequence of the mobility restriction measures instituted by the Government with the primary intent of safeguarding public health. Upon dissecting the determinants, it emerged that factors such as revenues generated from food sales, hotel accommodations, and travel agency intermediations influenced both positively and negatively the growth of the tourism GDP. It is vital to underscore that, within the pandemic context, these dynamics contravened conventional expectations. The conclusion elucidates that while 2020 posed a substantial impediment to tourism revival due to containment and safety measures, the subsequent years, 2021 and 2022, exhibited tangible signs of sectoral recovery.
Keywords: Tourism; Restrictions; Contrast; Impact; Reports.
References
Azcué Vigil, I., Cruz, G., & Varisco, C. (2018). Impacto económico del turismo. Universidad Nacional de Mar del Plata. http://nulan.mdp.edu.ar/id/eprint/3068/1/azcue-etal-2018.pdf
Becerra-Sarmiento, M., Valencia-Gonzales, E., & Revelo-Oña, R. (2021). Análisis del desempleo durante la pandemia COVID-19 y el impacto en diferentes sectores económicos del Ecuador. Digital Publisher CEIT, 6(3), 442-451. https://doi.org/10.33386/593dp.2021.3.454
Brida, J. G., Pereyra, J. S., Devesa, M. J. S., & Aguirre, S. Z. (2008). La contribución del turismo al crecimiento económico. Cuadernos de turismo, (22), 35-46. https://revistas.um.es/turismo/article/view/47931
Cadena, J., Pereira, N., & Pérez, Z. (2019). La innovación y su incidencia en el crecimiento y desarrollo de las empresas del sector alimentos y bebidas del Distrito Metropolitano de Quito (Ecuador) durante el 2017. Revista Espacios, 40(22), 17-27. https://www.revistaespacios.com/a19v40n22/a19v40n22p17.pdf
Carrasco, A. (2009). El Banco en 1946-1952: inflación de 20% e influencia del Fondo Monetario Internacional. Serie Banca Central análisis y políticas económicas no. 14.
Chávez, N. I. S., Fernández, A. J. R., & Gómez, G. A. Á. (2017). Actualidad y proyecciones de desarrollo del turismo internacional en Ecuador. Revista UNIANDES Episteme, 4(3), 276-287. https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/6756273.pdf
Díaz Soto, C. M., & Intriago Torres, J. (2020). Análisis de las medidas tomadas por los Gobiernos de Colombia y Ecuador a favor de la industria turística durante la pandemia generada por el COVID-19. Revista Ibérica de Sistemas e Tecnologias de Informação, (E36), 127-139. https://www.proquest.com/openview/b56daff44a59bf20ff11e9831fc17f6e/1?pq-origsite=gscholar&cbl=1006393
Esparza, C. (2012). Series temporales. CSIC. https://docplayer.es/3691372-Series-temporales-cecilia-esparza-catalan.html
Garabiza, B., & Franco, C. (2022). Análisis de los efectos generados por la pandemia mundial COVID-19 en el sector turístico ecuatoriano. Revista Espacios, 4(5), 26-45. https://doi.org/10.48082/espacios-a22v43n05p03
International Monetary Fund. (2014). Guía de compilación del MBP6. Documento complementario a la sexta edición del guía de compilación. International Monetary Fund. https://www.imf.org/external/pubs/ft/bop/2016/pdf/Guidespa.pdf
Jiménez Jácome, A. E. (2015). La productividad empresarial del sector alimenticio y el crecimiento económico de la ciudad de Ambato [Bachelor’s thesis, Universidad Técnica de Ambato. Facultad de Contabilidad y Auditoría. Carrera de Economía]. http://repositorio.uta.edu.ec/handle/123456789/17411
Lalvay, M. V., & Chucay, S. R. (2022). Determinación de la afectación económica del sector hotelero durante la pandemia del covid-19 en la ciudad de Macas [Tesis de Licenciatura, Facultad de Administración de Empresas, Escuela Superior Politécnica de Chimborazo]. Repositorio institucional de la Escuela Superior Politécnica de Chimborazo. http://dspace.espoch.edu.ec/handle/123456789/16658
Loor Bravo, L., Plaza Macías, N., & Medina Valdés, Z. (2021). Turismo comunitario en Ecuador: Apuntes en tiempos de pandemia. Revista de Ciencias Sociales, 27(1), 265-277. https://doi.org/10.31876/rcs.v27i1.35312
Mendoza, Á. G. F., & Reinoso, N. G. (2020). Estudio de pérdidas y estrategias de reactivación para el sector turístico por crisis sanitaria COVID-19 en el destino Manta (Ecuador). Revista internacional de turismo, empresa y territorio, 4(1), 79-103. https://doi.org/10.21071/riturem.v4i1.12743
Morillo Moreno, M. C. (2011). Turismo y producto turístico. Evolución, conceptos, componentes y clasificación. Visión gerencial, (1), 135-158. https://www.redalyc.org/pdf/4655/465545890011.pdf
Mullo Romero, E. D. C., Vera Peña, V. M., & Guillén Herrera, S. R. (2019). El desarrollo del turismo comunitario en ecuador: reflexiones necesarias. Revista Universidad y Sociedad, 11(2), 178-183. http://scielo.sld.cu/scielo.php?pid=s2218-36202019000200178&script=sci_arttext
Proaño Lucero, G. E., Cunalata García, Á., & Maldonado Castillo, P. (2020). Turismo y COVID-19: Problemas socioeconómicos y ambientales en Ecuador. Green World Journal, 3(3), 17. https://doi.org/https://www.greenworldjournal.com/doi-027-gwj-2020
Ruiz, E., Hernández, M., Coca, A., Cantero, P., & del Campo, A. (2008). Turismo comunitario en Ecuador. Comprendiendo el community-based tourism desde la comunidad. PASOS. Revista de Turismo y Patrimonio Cultural, 6(3), 99-418. https://www.researchgate.net/publication/26585759_Turismo_comunitario_en_Ecuador_Comprendiendo_el_community-based_tourism_desde_la_comunidad
Segura, S. (2015). El aporte de la actividad turística y el ingreso de divisas para el Ecuador. Empresarial, 9(35), 35-43. http://editorial.ucsg.edu.ec/ojs-empresarial/index.php/empresarial-ucsg/article/view/23
Sierra, C. A. S., Marrugo, E. A. B., Aleman, M. M., & Calderon, D. S. (2017). Gestión para la sostenibilidad ambiental, sociocultural y económica en el sector hotelero: revisión de la literatura. Telos: Revista de Estudios Interdisciplinarios en Ciencias Sociales, 19(3), 475-495. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=6219243
Toselli, C. (2019). Turismo, patrimonio cultural y desarrollo local. Evaluación del potencial turístico de aldeas rurales en la provincia de Entre Ríos, Argentina. PASOS. Revista de Turismo y Patrimonio Cultural, 17(2), 343–361. https://doi.org/10.25145/j.pasos.2019.17.024
UNWTO. (10 de febrero, 2023). Glosario de términos de turismo. OMT. https://www.unwto.org/es/glosario-terminos-turisticos
Uribe, S., & Gaitán, L. A. (2013). Impacto de la inversión extranjera directa en el sector hotelero colombiano. AD-minister, (22), 83-94. http://www.scielo.org.co/scielo.php?pid=S1692-02792013000100006&script=sci_arttext
Villa Muñoz, J. C., & Tayupanda Pagalo, D. A. (2022). Impacto económico de la pandemia Covid-19 en el sector turístico perteneciente a la provincia de Galápagos [Proyecto de Investigación, Carrera de Economía, Facultad de Contabilidad y Auditoría, Universidad Técnica de Ambato]. Repositorio Institucional Universidad Técnica de Ambato. https://repositorio.uta.edu.ec/handle/123456789/34157
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Katty Pilar Jadán Solís, Bernal Yamuca Jorge Luis, Steven David Vizueta Silva, Elizabeth Juliana Núñez Bartolomé, Edsan Iliana González Rodríguez, Anthony Eduardo Galarza Vera
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.