Kaplan Meier estimator on the survival of avocado (Persea americana) exporting companies in Peru, 2012-2020
DOI:
https://doi.org/10.18050/RevUCVHACER.v10n3a3Keywords:
Exporting companies, Avocado, Kaplan-Meier estimator, Business survivalAbstract
The objective of this research was to apply the Kaplan Meier Estimator to determine the survival of avocado (Persea americana) exporting companies in Peru during 2012-2020. The results of the study showed that new companies are entering each year, with an entry rate of 33% for 2013 and 34% for 2020. The exit rate was 32% for 2013 and 29% for 2020. Likewise, it was found that the survival factor is decreasing as time goes by. The longer the time, the lower the chance of survival. Avocado exporting companies have a survival factor of 0,52 for the second year of life and 0,06 for nine years. This fact indicates that there is a high expectation of the companies to export avocado.
References
Argüello, R., García, A. F., & Valderrama, D. (2013). Information externalities and export duration at the firm level. https://ideas.repec.org/p/col/000092/011035.html
ComexPerú. (2020). Exportaciones peruanas cayeron un 4.2% en 2019. https://www.comexperu.org.pe/articulo/exportaciones-peruanas-cayeron-un-42-en-2019
Confecámaras. (2016). Nacimiento y supervivencia de las empresas en Colombia. Red de Cámaras de comercio. https://www.confecamaras.org.co/phocadownload/Cuadernos_de_analisis_economico/Cuaderno_de_An%D0%B0lisis_Economico_N_11.pdf
Confecámaras. (2017). Determinantes de la supervivencia empresarial en Colombia. https://www.confecamaras.org.co/phocadownload/Cuadernos_de_analisis_economico/Cuaderno_de_An%D0%B0lisis_Economico_N_14.pdf
Delfín Pozos, F. L., & Acosta Márquez, M. P. (2016). Analysis and relevance in business development. Revista científica Pensamiento y Gestión, 40, 184-202. https://doi.org/10.14482/pege.40.8810
García, C. (2015). Factores de supervivencia empresarial: Análisis desde la perspectiva del éxito y fracaso [Tesis doctoral, Universidad de León]. https://dialnet.unirioja.es/servlet/tesis?codigo=68320
González, B. N. (2015). Supervivencia de los flujos de exportación [Tesis, Universidad Nacional de La Plata]. https://doi.org/10.35537/10915/49465
Jardón, C. M. (2011). Innovación empresarial y territorio: Una aplicación a Vigo y su área de influencia. EURE (Santiago), 37(112), 115-139. https://doi.org/10.4067/S0250-71612011000300006
Ministerio de Comercio Exterior y Turismo. (2015). PENX. Plan Estratégico Nacional Exportador 2025. https://cdn.www.gob.pe/uploads/document/file/300353/d31291_opt.pdf
Montenegro Fuentes, L. F. M. (2020.). Dinámica y supervivencia empresarial: un análisis para la jurisdicción de la cámara de comercio de Cali https://bibliotecadigital.univalle.edu.co/handle/10893/18526
Ng-Henao, R. (2015). Marco metodológico para la determinación de la tasa de supervivencia empresarial en el sector industrial de la ciudad de Medellín en el periodo 2000-2010. Clío América, 9(18), 112-121. https://doi.org/10.21676/23897848.1529
Salinas, M. (2008). Modelos de regresión VI. Análisis de supervivencia. Ciencia & Trabajo, 28, 75-78. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=3220301
Superintendencia Nacional de Aduanas y de Administración Tributaria. (2020). Sunat. https://www.sunat.gob.pe/
Varona, L. (2013). Los factores determinantes de la supervivencia empresarial [Tesis doctoral, Universidad Pontificia – Madrid] https://www.educacion.gob.es/teseo/imprimirFicheroTesis.do?idFichero=2NKwNrq%2Bzow%3D
Zegarra, E. (2019). Auge agroexportador en el Perú: Un análisis de sobrevivencia de productos y empresas. Informe final. https://repositorio.grade.org.pe/handle/20.500.12820/536
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.